Плануване - условия за снимане на астрофотграфия

Вижте още

Язовир Белмкен - докосни се до звездите
Резово – на палатка в дебрите на тъмната магия
Плануване - условия за снимане на астрофотграфия

Резово? Какво е това?

В най-югоизточната точка на България се намира едно малко селце, запазило чара на нашето Черноморие. Няма ги големите хотели, няма я шумотевицата. Има само спокойствие, тишина и… тъмни нощи, идеални за палатка и астрофотография. Да, това е Резово – селище с едва 70 жители по официални данни.

Морско селце, което все още не е достигнато от бетонната мания? Как така?

Най-доброто ми предположение е, че мястото не предлага известните за нас големи плажове със ситен пясък, които хотелиерите ни така обичат. Не, то е другото лице на морската ни граница. Резово се отличава с отвестните си скални форми, в които се разбива морето.

На море, но без къпане? Шегуваш ли се?

Не, напълно съм сериозен. Това не е място за любителите на тена и ежедневното излежаване. Разбира се, че можете да изкарате дните си под парещото слънце, но тук ще се чувствате у дома си, ако обичате красивите гледки и вечно променящите се форми на морските пейзажи.

Защо избра да пишеш за това място?

Основната причина е доста проста – Резово е едно от най-слабо обхванатите от светлинното замърсяване в България местенца. В комбинация с километрите брегова ивица, които предлагат хиляди красиви композиции, селцето предлага идеални условия за астрофотография. Въпреки всичко внимавайте в по-късните месеци на лятото, защото ядорото на Млечния път се обръща над Истанбул, от където идва огромна светла топка на хоризона. Но ядрото не е единственият обект в нощното небе, нали така?

Как се стига до там?

Пътят е добре познат. От Бургас поемате на юг по крайбрежието и карате стремглаво надолу. Когато стигнете един доста тесен участък, който поражда съмнения у вас дали ще успеете да се разминете със идващата отсреща кола, значи сте почти пристигнали. Препоръчвма маршрута с тази крайна точка, от където да поемете по черния път към брега.

В хотел? На палатка? Къде да отседна?

Както казах, Резово не се слави с огромна леглова база или териториално богатство. Разбира се, типичните за България къщи за гости са на лице, а също така можете да отседнете в някое от малките хотелчета, но предполагам, че ще посетите локацията през лятото. Не забравяйте своята палатка, защото тя ще улесни не само процеса на заснемане на нощното небе, но и така спокойно ще можете да се отдадете на красивите изгледи.

Не мога да гледам морето всеки ден и да не се изкъпя в него. Това не е нормално!

Така е! Но не се притеснявайте. Само на 7 км. От центъра на селцето се намира известния плаж Силистар. Можете да го посетите, ако нуждата стане прекалено голяма. Резово също разполага със свой плаж, но той далеч не е това, което излиза в съзнанието, когато се спомене тази дума.

Какво точно предлагаш да правя там в такъв случай?

Моето предложение е насочено към тези от вас, които обичат приключенията, но не ги обичат в големи количества. Също така могат да се възползват и хората, които са се отказали от нашето Черноморие, защото го намират за шумно, скучно или просто вече им е омръзнало. Защо на следващата си почивка не отделите два, три или повече дни, за един лек и приятен преход по брега на морето? Вземете палатка си, оставете колата в Резово и тръгнете на север по бреговата ивица. По пътя в посока Силистар ще минете и през малкото и недостъпно плажче Вендуза, където можете да се насладите на морската вода и да си почините, а самият Силистар ще бъде вашата крайна точка, която ще ви награди със заслужена почивка. По пътя има достатъчно гори и дървета, които да поддържат нощния огън, това не трябва да ви притеснява. А ако това не ви стига, бих казал, че продължението на маршрута в посока Синеморец е още по-внушително. Но по тази тема – по-нататък.